Becoming Michelle Obama

Jag hade förmånen att möta Michelle Obama i Stockholm, i samband med bokturnén “Becoming: An Intimate Conversation with Michelle Obama”.

Michelle är en fantastisk förebild, både för mig och miljontals unga kvinnor runt om i hela världen. Hon har inte enbart avlagt en juristexamen (en av endast tre first ladies som har examen), utan även rankats som “Världens mäktigaste kvinna” av Forbes Magazine.

När Michelle klev upp på scen vinkande hon till publikhavet med låten “This Girl is on Fire”. Det fick mig att rysa. Hon har långtifrån haft de bästa förutsättningarna i livet. Hon är en svart kvinna uppvuxen i en arbetarklass familj in Southside of Chicago, men som av egen makt lyckats uppfylla sig själv; ekonomiskt, professionellt och personligt. Det var värt att applådera för.

 

I samtalet talade hon dock om stunder när hon tvivlat på sig själv. När hon som kom till Princeton kände kändes det som att hon var den enda mörkhyade studenten från en mindre välbärgad familj. Skräcken sträckte sig upp i halsen. Efter några månader insåg hon dock att hon var minst lika smart som alla andra.. Något som den amerikanska historien aldrig sagt till henne tidigare. 

Michelle har upplevt livets sköra sidor. Hela hennes liv handlade tidigare om att bocka av mål. Att komma in på universitet. Ta examen. Check. Skaffa jobb. Ta körkort. Check. När hon jobbade på en av Chicagos mest prestigefyllda advokatfirmor, insåg hon en slags spirituell tomhet. Som att det saknades ett högre syfte. Det var då Barack kom in i hennes liv. Han uppmuntrade henne att blomma ut. Hans resa är väldigt annorlunda från hennes. Personligen kan jag relatera till att bocka av livets listor. Det finns väldigt få människor som på riktigt uppmuntrar en till att göra något meningsfullt. Istället låter man systemets krav tvinga sig på den utrullade mattan, som utlovar en trygghet, men som saknar ett högre syfte.

Michelle är on fire. Samtalet fortsatte öppenhjärtigt att tala om hennes relationer, ledarskap och att engagera unga politiskt.

Jag ser en god bit av mig själv i henne.  Hon ger mig mod till att våga göra min egen resa. Det är okej att vara ensam och att stundtals känna sig vilsenDet viktiga är att alltid tro på sig själv. John F. Kennedy sa en gång:

“We are not here to cure the darkness – we are here to light a candle.”

Och det är sant – men vissa av oss måste, istället för att light a candle – light a fire, för att bli något.

 

Michelle har kritiserats, b.la för att dagens millenniegeneration inte har samma förutsättningar som hennes generation. Michelle påstår sig dock inte ha svaren för lösa millenniegenerationens utmaningar. Jag är övertygad om att hennes personliga resa bidrar till att återskapa sunt förnuft hos en generation som stundtals verkar saknar det. Det är en generation som anklagas för att sakna tydliga värderingar. I en tid då influencers dominerar våra beteenden, visar hon att startskottet för makt faktiskt ligger i utbildningens händer. Hon ger ett slag för att finna sitt “why” för att göra världen bättre. Michelle’s personliga resa banar väg för att bryta strukturer, segregation och att nå självförverkligande. Michelle återger hopp till millenniegenerationen. Talang finns inte och framgång byggs inte på dina förutsättningar i livet – framgång byggs på hur du väljer att hantera motgångar. Det är väl Michelle’s budskap i ett nötskal, inte sant?

 

Det finns ingen formel för framgång, men Michelle boostar oss med självförtroende. This girl is on fire. Och kanske har Michelle lyckats tända en eld inom alla oss som någon gång tvivlat på sig själv.

/ Julia