Så att du inte ångrar dig

Till alla er som bryr sig om privatekonomi, vilket borde vara alla.

Det är väldigt lätt att drömma och sätta upp mål. Om du verkligen vill maximera dina möjligheter att uppnå dem, bör du investera dina intjänade pengar. Nu vill jag inspirera dig till att nå dina drömmar och mål snabbare.

Faktum är att det inte är så komplicerat som många tror. Här är några goda råd för att komma igång:

 • Do the research. Sätt upp mål. En drömresa, lägenhet, väska? Välj sparalternativ utefter din tidshorisont.
 • Inspireras av sparvänner på Instagram. Exempel är Nicklas Andersson, Tove Zander, borshajen m.fl.
 • Läs böcker. Mina favoriter är:
 1. One good trade
 2. Trading in the zone
 3. Market Wizards
 4. Remincence of a stock operator
 • Gå med i grupper på Facebook. Exempel är: “Aktier för nybörjare” eller “Utdelningsaktier”.
 • Skapa en bevakningslista. Jag använder Avanza, men det finns säkert fler banker som har det. Där kan du spara bolag du är intresserade av, samtidigt som du kan sätta notiser när de når ett visst pris för att du ska vara köpsugen. Superbra och påminner mig ibland om att jag ska titta in.
 • Börja månadsspara på autogiro idag. Spara alltid i början av varje månad.
 • Bli medlem i Unga Aktiesparare. De har bra event för både nybörjare och experter, träffa likasinnade, få insiderinfo etc. Som ny medlem får du även boken “Få råd med dina drömmar”. I denna står basic matnyttig information, tex läste jag följande:

Varför är det så viktigt att sätta mål och jobba mot dem, både inom privatekonomi och när det gäller resten av livet? Det handlar om att tänka före, och inte efter. Så att du inte står där när du är 30 och kommer på att du legat hemma på soffan under tio somrar för att du alltid kommit på i sista stund att du inte sparat pengar till sommarsemestern. Sydamerikans bergstoppar ligger fortfarande oupptäckta framför dig. Eller ännu värre, så att du inte står där när du är 50 och inser att du inte förverkligat någon av dina drömmar, eftersom du aldrig satte dig ner och benade ut vilka de var och med vilka medel du skulle kunna nå dem.”

Det påminde mig om två saker. Dels om att leva i nuet, och dels att inte vara dumsnål. Det är en konst att spara till miljonen och att samtidigt utnyttja nuet till något som ger värde.

Processed with VSCO with c1 preset

Einstein sa en gång att definitionen av galenskap är att göra samma sak gång på gång, och förvänta sig nya resultat. Kanske är det just därför investeringar är så spännande – du behöver inte göra som alla andra. Med lite research så hittar du med tiden din egna strategi och väljer bolag som du tror på. Då kan det bli en riktigt bra affär och du kan med hjälp av din avkastning göra något värdefullt av din tid. Så att du inte ångrar dig. Men ha i åtanke: om man inte är beredd att ens aktier går ned, skulle man inte köpt alls.

Cheers,