Att tacka nej

En mentor till mig sa för några år sedan: “Tacka 90% nej och 10% ja.” Det fick mig att tänka på de ständiga besluten vi tar. Tycker att denna TED-talk videon förklarar det bra:

Livet blir faktiskt lättare när man inte dividerar beslut som rätt eller fel. Även B. Obama talade om att det endast dina argument till varför ett beslut är bättre än det andra. Såhär brukar jag tänka: Längs med livet dyker det upp nya möjligheter hela tiden. Tänk på vilka mål du har, vilka drömmar du har, och fråga dig själv “kan detta hjälpa mig att nå mitt mål/mina drömmar?” – oftast är ju svaret nej. Det kan låta rätt hårt, men tid är en resurs som vi inte kan köpa mer av. Just därför grundar sig mina beslut inte på vad jag vill just nu, utan vad jag vill i framtiden. Det kan vara så enkelt som varför jag väljer att äta en frukt framför godis. Utfallet blir då 90% nej och 10% ja, vilket gör det lättare att tacka nej.

Hoppas detta kan hjälpa någon med beslutsångest där ute. Hörs snart igen.

Julia