Att tacka nej

En gammal mentor till mig sa för några år sedan till mig: “Tacka 90% nej och 10% ja.” Hans ord har etsat sig fast i mitt huvud. Tycker att denna TED-talk videon förklarar det så bra, om varför det kan vara svårt att ta beslut.

Livet blir faktiskt lättare när man inte dividerar beslut som rätt eller fel. Även B. Obama talade om att det inte finns rätt eller fel beslut, det är endast dina argument till varför ett beslut är bättre än det andra, som gör att ett beslut passar dig bättre än det andra. Förstår ni hur jag menar? Såhär brukar jag tänka: Längs med livet dyker det upp nya möjligheter hela tiden. Tänk på vilka mål du har, vilka drömmar du har, och fråga dig själv “kan detta hjälpa mig att nå mitt mål/mina drömmar?” – oftast är ju svaret nej. Det kan låta rätt hårt, men tid är en resurs som vi inte kan köpa mer av. Just därför brukar mina beslut inte bli vad jag vill just nu, utan vad jag vill i framtiden. Utfallet blir då 90% nej och 10% ja, vilket gör det lättare att tacka nej.

Hoppas detta kan hjälpa någon med beslutsångest där ute. Hörs snart igen.

Julia