Optimalt flow – att ha kärlek för din uppgift

Det finns människor som fortfarande minns mitt engagemang från politiken och fortfarande bjuder in mig på event. Just så blev jag inbjuden av Handelskommaren för att diskutera deras satsningar på näringslivet i Skåne. Jag fick även gå på deras föredrag om hur man når optimalt flow; en förutsättning för att prestera på sin absolut högsta nivå. Tänkte skriva några rader om vad jag tog med mig.

Att nå flow innebär att en del i hjärnan (PFC) som består av medvetna tankar, kopplas bort och istället driver delen i hjärnan (MS) som skickar signaler till kroppens muskler. I detta läget går allt per automatik och man tappar tidsuppfattningen (= flow).  Se bild nedan:

Det mest grundläggande för att nå flow är att:

 • Vara väl förberedd
 • Meditera – ett sätt att träna på att koppla bort PFC
 • Sömn (återkommer till detta)

Varje uppgift du åtar dig som innebär prestation – oavsett om det är en idrott, ett styrelseuppdrag, en dejt, att driva framgångsrika företag – ställ dig själv följande frågor:

 • Är det tydligt vad jag ska göra? (skala 1-10) –> desto tydligare, desto bättre
 • Hur bekväm är jag i detta beslut (1-10) –> det är OK att ens uppgift ligger över ens kapacitet, men en grundläggande bekvämlighet bör ändå finnas
 • Hur mycket kommer du acceptera utfallet, vad som än händer? –> låg acceptans innebär ilska/frustation och då är det lättare att komma ur flow.

För att nå flow vill du nå rätt mentala nivå – om annat beskymmrar dig kommer du inte att bemästra din uppgift. Här gäller det att varje dag skapa in “check in” för jobb och en “check ut” för fritid. I det ideala tillståndet har du flow när du checkar in varje dag. Reflektera över följande frågor:

 • När är jag i mitt optimala flow?
 • Hur når jag dit?
 • Hur stannar jag där? Vad får man att komma ur balans?

Intensity of intention – att ha kärlek för din uppgift

Din intensitet, anspänning/frekvensnivå är avgörande. För att ge ett konkret exempel: tänk dig att du går på arbetsintervju. Struntar du i att känna av motparten, kan din intensitet uppfattas som stressad, någon som inte kan hålla fokus = du får sannolikt inte jobbet. Din anspänning gör dig nervös, opålitlig. När du slutar försöka, släpper taget, har ett öppet sinne för utfallet hur det än går (se första bilden och koppla till att ha kul), fokuserar mindre på resultatet och mer på din egen närvaro, kärlek till din uppgift – når du ditt ideala tillstånd för när du presterar som bäst. Dina tankar dövar din själv och frodar dina inre demoner. När rädslan för att misslyckas är större än viljan att lyckas.

Hur når vi flow oftare? 

Det enkla svaret är: sömn. Jag ser ofta att somliga lever i villfarelse om att att 5-7h sömn räcker. Det är större sannolikhet att du blir träffad av blixten än att du har ett DNA som klarar av så få timmars sömn. Sömnbrist är enligt forskning kopplat till nästan alla sjukdomar (även förkylningar), ökar risken för Alhzeimers, gör att din hjärna presterar på samma nivå som om du varit vaken 25h i rad och du blir extra sårbar. Sårbarhet ökar risken för att din frekvensnivå är i obalans och bekräftelsebehovet ökar. Inte alls ett optimalt flow. Me det sagt, vi behöver 7-9h sömn, låt dig inte luras av något annat.

Det finns två hormoner som är viktiga när det gäller sömn:

 • Melatonin
 • Adenosin

Melatonin är hormonet som startar sömnprocessen. Det som hindrar utsöndringen av melatonin är t.ex. blått ljus, mat, hård fysisk träning. Därför ska du stänga av telefonen, inte äta eller träna minst 2h innan du går och lägger dig.

Adenosin utsöndras när du vaknar. Sover du inte ordentligt, vaknar du troligtvis piggare – tills det smäller.

För att sova bättre krävs att din cirkadianska rytm fungerar, det inkluderar dagsljus (minst 30 minuter per dag), mat (inte nödvändigtvis vad du äter utan när eftersom magsmältningssystemet fungerar bättre), fysisk träning och kvalitetssömn. Detta är  grundläggande förutsättningar till att oftare hamna i flow.

Sammanfattningsvis, slösa aldrig tid på saker som inte ger effekt. Att eftersträva flow gör att du sannolikt kommer lyckas bättre, vad det än gäller. Hör av dig om du vill diskutera något av ovan djupare eller har frågor om något specifikt.

/ Julia