Nytt kapitel i höst

Först och främst ber jag om ursäkt för att det är låg frekvens av uppdateringar här. Det finns inga ursäkter annat än att jag väljer att prioritera andra saker i livet.

Men – det har hänt en hel del sedan vi senast hördes i januari.

Jag har anställt min första kollega i mitt företag, slutfört kandidaten i juridik (obs ej juristexamen), blivit Sveriges första juristinspiratör genom JuristJulia (mitt nya varumärke), utsedd till topp tio ledare i Sverige av Konungens stiftelse och sist men inte minst, blivit en del av Europaparlamentet. Jag flyttar alltså till Bryssel nu i höst för att arbeta med just småföretag och entreprenörskap. Jag känner mig redo för det uppdraget och är förväntansfull av att flytta till ett nytt land.

Min stora drivkraft är visionen om att demokratisera företagsvärlden genom att ge småföretagare samma möjligheter som jättarna. Småföretagare är samhällets räddning när robotisering och AI slår sönder arbetsmarknaden. Kan man hjälpa dem, så att fler jobb skapas, då gör man skillnad på riktigt.

Jag kommer försöka att strukturera upp den här hemsidan ett tag framöver, håll gärna utkik på juristjulia.se där blir det kommer juridiska uppdateringar och inte så personliga som det är här.

Så till sist söker jag någon som bygger hemsidor – igen. Jag har nog fem olika företag som varit inne och försökt strukturera upp min hemsida nu, men det ska nog bli bra tillslut… patience is key som Martin Lorentzon förmedlade i sitt sommarprat.

Vi hörs framöver!

Hälsningar,

Julia Klingberg

Optimalt flow – att ha kärlek för din uppgift

Det finns människor som fortfarande minns mitt engagemang från politiken och fortfarande bjuder in mig på event. Just så blev jag inbjuden av Handelskommaren för att diskutera deras satsningar på näringslivet i Skåne. Jag fick även gå på deras föredrag om hur man når optimalt flow; en förutsättning för att prestera på sin absolut högsta nivå. Tänkte skriva några rader om vad jag tog med mig.

Att nå flow innebär att en del i hjärnan (PFC) som består av medvetna tankar, kopplas bort och istället driver delen i hjärnan (MS) som skickar signaler till kroppens muskler. I detta läget går allt per automatik och man tappar tidsuppfattningen (= flow).  Se bild nedan:

Det mest grundläggande för att nå flow är att:

 • Vara väl förberedd
 • Meditera – ett sätt att träna på att koppla bort PFC
 • Sömn (återkommer till detta)

Varje uppgift du åtar dig som innebär prestation – oavsett om det är en idrott, ett styrelseuppdrag, en dejt, att driva framgångsrika företag – ställ dig själv följande frågor:

 • Är det tydligt vad jag ska göra? (skala 1-10) –> desto tydligare, desto bättre
 • Hur bekväm är jag i detta beslut (1-10) –> det är OK att ens uppgift ligger över ens kapacitet, men en grundläggande bekvämlighet bör ändå finnas
 • Hur mycket kommer du acceptera utfallet, vad som än händer? –> låg acceptans innebär ilska/frustation och då är det lättare att komma ur flow.

För att nå flow vill du nå rätt mentala nivå – om annat beskymmrar dig kommer du inte att bemästra din uppgift. Här gäller det att varje dag skapa in “check in” för jobb och en “check ut” för fritid. I det ideala tillståndet har du flow när du checkar in varje dag. Reflektera över följande frågor:

 • När är jag i mitt optimala flow?
 • Hur når jag dit?
 • Hur stannar jag där? Vad får man att komma ur balans?

Intensity of intention – att ha kärlek för din uppgift

Din intensitet, anspänning/frekvensnivå är avgörande. För att ge ett konkret exempel: tänk dig att du går på arbetsintervju. Struntar du i att känna av motparten, kan din intensitet uppfattas som stressad, någon som inte kan hålla fokus = du får sannolikt inte jobbet. Din anspänning gör dig nervös, opålitlig. När du slutar försöka, släpper taget, har ett öppet sinne för utfallet hur det än går (se första bilden och koppla till att ha kul), fokuserar mindre på resultatet och mer på din egen närvaro, kärlek till din uppgift – når du ditt ideala tillstånd för när du presterar som bäst. Dina tankar dövar din själv och frodar dina inre demoner. När rädslan för att misslyckas är större än viljan att lyckas.

Hur når vi flow oftare? 

Det enkla svaret är: sömn. Jag ser ofta att somliga lever i villfarelse om att att 5-7h sömn räcker. Det är större sannolikhet att du blir träffad av blixten än att du har ett DNA som klarar av så få timmars sömn. Sömnbrist är enligt forskning kopplat till nästan alla sjukdomar (även förkylningar), ökar risken för Alhzeimers, gör att din hjärna presterar på samma nivå som om du varit vaken 25h i rad och du blir extra sårbar. Sårbarhet ökar risken för att din frekvensnivå är i obalans och bekräftelsebehovet ökar. Inte alls ett optimalt flow. Me det sagt, vi behöver 7-9h sömn, låt dig inte luras av något annat.

Det finns två hormoner som är viktiga när det gäller sömn:

 • Melatonin
 • Adenosin

Melatonin är hormonet som startar sömnprocessen. Det som hindrar utsöndringen av melatonin är t.ex. blått ljus, mat, hård fysisk träning. Därför ska du stänga av telefonen, inte äta eller träna minst 2h innan du går och lägger dig.

Adenosin utsöndras när du vaknar. Sover du inte ordentligt, vaknar du troligtvis piggare – tills det smäller.

För att sova bättre krävs att din cirkadianska rytm fungerar, det inkluderar dagsljus (minst 30 minuter per dag), mat (inte nödvändigtvis vad du äter utan när eftersom magsmältningssystemet fungerar bättre), fysisk träning och kvalitetssömn. Detta är  grundläggande förutsättningar till att oftare hamna i flow.

Sammanfattningsvis, slösa aldrig tid på saker som inte ger effekt. Att eftersträva flow gör att du sannolikt kommer lyckas bättre, vad det än gäller. Hör av dig om du vill diskutera något av ovan djupare eller har frågor om något specifikt.

/ Julia

The Power of Luck

Jag träffade jag Greekazo! Vi åt middag på samma resturang och hann prata en del om utanförskap,  allt från livet i förorten till hans framgångar. Kul med nya perspektiv.

Här kommer några bilder från min vecka i Stockholm.

Fick också möjlighet att besöka VD:n för Mendi, ett startupbolag som tränar hjärnan. Deras produkt släpps nu i april så håll utkik! Himla cool produkt som jag ser fram emot att se mer av.

Umgicks med min fina vän Lovisa. Vi pratade i flera timmar. Älskar (framförallt) kvinnor som jag kan dela mina stora ambitioner med.

Hann med några dagar hos min bästa barndomsvän i Norge. När vi var små bodde vi i princip grannar; vi växte upp i en småstad i en trygg miljö. Det jag inte visste dock, var att det gått riktigt snett för många från vår uppväxt; hemlösa, missbrukare eller lever med grova psykiska sjukdomar. Det fick mig att känna en tacksamhet för den väg jag gått.

– det kunde ju likväl varit jag.

Min pappas sida har en extremt tragisk bakgrund. Jag är inget annat än tacksam för att jag prioriterade min utbildning – trots att jag nästan dagligen blev mobbad och hotad till misshandel. Jag är tacksam för att jag hittade politiken, åkte till USA på utbytesår och träffade människor med stora visioner. Jag är tacksam för att jag hade en samhällslärare som såg mitt engagemang – som såg att jag stod upp för rättvisa, både i och utanför klassrummet. Jag är tacksam för att jag lyfte blicken från en småstad, till något större.

Som de flesta av er noterat har min spirituella hälsa blivit allt viktigare. Gud ger mig syfte och jag vet att jag har ett öde att följa och leva efter. Kanske är det tur. Kanske är det ett survival-mindset som ligger i ens DNA. Vad tror ni? Tror ni på tur?

Kan varmt rekommendera intervjun med Jay-Z och Warren Buffet, som talar om just the power of luck. Jay-Z lyckades, men många av hans barndomsvänner gjorde inte det. En av hans bästa barndomsvänner satt i fängelse i fjorton år. Jay-Z säger:

– det kunde likväl varit jag.

Har ni några funderingar kring detta, tveka inte att höra av er.

Kram,

Julia