Still we rise

Det har nog inte undgått någon att svenska damlandslaget i fotboll tog hem VM-bronset, efter matchen mot England. En seger för fotbollen, idrotten och jämställdheten. Tyvärr påvisar idrotten det som även stämmer för övriga samhället; sämre löner, träningstider och sändningstider. Det svenska damlandslaget har nu rivit gamla barriärer. Det firas med folkfest och konfetti. Till och med statsminister Löfvén firar tillsammans med landslaget och tar ton till Abba-låten lay all your love on meeee… med slutkommentar: “Bra Steffe!”.

Bara för några år sedan var det annorlunda. Då sa kritiker: “damfotboll är inte värt att titta på, de kan inte skjuta bollen rätt.” Matcherna i detta VM, blev också en match om att resa sig igen. Det är inte endast damfotboll som fått kämpa i motstånd, flera idrotter och branscher har samma motstånd. Att vara bäst verkar vara ett vinnande koncept. Pressen som följer av det, är ett privilegium.

I dokumentären Serena får vi följa tenniselitens drottning Serena Williams. När hon började spela juniortennis sa kritiker: “så rart. Hon är hyfsad. Hon är kul.” Redan i tidig ålder blev hon kroppsmedveten, eftersom hon fick höra: “tjejer ska inte vara vältränade”. New York Times skrev en hel artikel om Serenas stora biceps. Vetskapen om att kvinnor fortfarande beaktas på detta vis, gör ont. Serena, och många med henne, har hela livet fått kämpa för att få respekt. Hon har vunnit respekt genom att bli bäst. Med pressen som följde av att bli bäst, lyckades hon motbevisa alla. Och genom att ständigt resa på sig, kan vi alla lyckas att bli bäst inom vad vi än håller på med. 

En av Serenas favoritpoeter är Maya Angelou, hon skrev en dikt som heter: “Still I Rise”

You may write me down in history
With your bitter, twisted lies,
You may trod me in the very dirt
But still, like dust, I’ll rise.
Does my sassiness upset you?
Why are you beset with gloom?
’Cause I walk like I’ve got oil wells
Pumping in my living room.
Just like moons and like suns,
With the certainty of tides,
Just like hopes springing high,
Still I’ll rise.
Did you want to see me broken?
Bowed head and lowered eyes?
Shoulders falling down like teardrops,
Weakened by my soulful cries?
Does my haughtiness offend you?
Don’t you take it awful hard
’Cause I laugh like I’ve got gold mines
Diggin’ in my own backyard.
You may shoot me with your words,
You may cut me with your eyes,
You may kill me with your hatefulness,
But still, like air, I’ll rise.
Out of the huts of history’s shame
I rise
Up from a past that’s rooted in pain
I rise
I’m a black ocean, leaping and wide,
Welling and swelling I bear in the tide.
Leaving behind nights of terror and fear
I rise
Into a daybreak that’s wondrously clear
I rise
Bringing the gifts that my ancestors gave,
I am the dream and the hope of the slave.
I rise
I rise
I rise.

Det är i dessa segrar, ett VM-brons i fotboll eller en Grand Slam i tennis, som vi har rest oss för jämställdheten. Still we Rise.

/ Julia Klingberg

The perfect view

Processed with VSCO with a4 preset

The power of Networking

På temat networking vill jag nu dela mina bästa metoder för att maximera ditt liv och optimera önskade utfall. Om du ska träffa någon, m.a.o networka, vill du redan innan mötet förbereda dig optimalt.

Ett första steg är att reflektera över syftet. Några frågor att ställa till sig själv är: vad är networking för dig? Jag återkommer med mitt svar på detta. Vilka vill du träffa, är det något du kan ge honom/henne vice versa, vad kan du bidra med etc?

När vi nu har grubblat över detta, måste vi förstå vad det är som skapar ett bra möte. Stress utlöser dålig energi som infekterar en relation. Detta ökar riken att personen i fråga inte vill investera tid på dig igen. Här måste vi komma ihåg att personen i fråga inte nödvändigtvis tycker illa om dig personligen, men ett bra möte kan definieras som i att fånga gemensamma intressen. För att fånga gemensamma intressen, måste du vara närvarande. Jag återkommer till detta senare. Kort sagt förhindrar stressen dig, till att vara dig själv. I värsta fall uppfattas du som något helt annat av motparten. Därför måste vi förhindra kroppen att utlösa kortisol, stresshormonet.

Att undvika stress innebär att du kan få igenom dina önskade intentioner. Observera att intentioner, inte är samma sak som att fokusera på ett visst utfall eller ett visst resultat. En intention är alltid en intention, och du måste vara beredd på att vad som helst kan hända.

Nåväl, här kommer mina bästa tips!

Emax är en perfekt plats att networka på.

 • Kom i tid.

Är du i tid, är du femton minuter sen. Kroppen blir stressad av en ny miljö, därav viktigt att minska stressnivåerna genom att vara på plats i god tid. Då kan du ta ett varv & se dig omkring. Var finns toaletten? Du har redan en stor fördel jmf med andra.

 • Underskatta inte en måltid.

Ät alltid innan. Dels för att inte magen ska kurra (obvisouly) men även för att du minskar stressnivåerna genom att slippa oroa dig för att hitta mat på eventet/tänka på mat. Att dricka mindre koffein och alkohol hjälper även att minska stressnivåerna.

 •  Dress confident

Se till att du känner dig ditt absolut bästa; gärna med en professionell touch.

 • Stretcha

Öva på att andas, gärna inkluderat med stretching. Meditation och yoga, heta tips.

 • Introducera dig inför din host

Ett viktigt steg som många glömmer bort i vimlet: tacka den du blev inbjuden av/den som anordnar tillställningen.

 • Avbryt aldrig ett pågående samtal

Om du mot alla odds ändå lyckas komma sent, se till att inte avbryta två personer. Det kan vara tecken på att de har ett intimt samtal. En bättre lösning är att gå till en större grupp, där du t.ex. fyller i med en fråga för att ta del av samtalet.

 • Närvaro

Se till att inte stå med telefonen i handen. Det är inte bara oartigt, utan det indikerar även att personen framför dig inte är viktig. Om du har telefonen kommer du dessutom ha båda händerna fulla, om du t.e.x har ett glas i andra handen. Det innebär att du inte kan introducera dig inför nya människor. En bättre lösning är att lägga telefonen i väskan, på airplane mode.

 • Do the research (before)

Kanske den viktigaste punkten av dem alla: att vara påläst innan eventet. Vilka kommer att vara där? Är det advokater, säljare, entreprenörer eller programmerare? Energin och samtalsämnen kommer att skilja sig beroende på vilka människor du omger dig med. Eftersom jag har varit chefredaktör för en tidning, förstår jag hur viktigt det är att alltid vara förbered. En intervju är nästan samma sak som ett mingel. Om du förstår vem personen är framför dig, får du ut mycket mer av dem. Vilket är till din fördel.

 • The power of Linkedin

Linkedin är ett sätt att skapa värde. Lägg till en person på Linkedin och kommentera gärna informerade inlägg som skapar värde. På detta vis börjar du bygga en relation redan innan eventet, vilket är till din fördel.

 • Konsten att komma ihåg namn

Namn är en del av ens identitet och att inte komma ihåg ett namn kan upplevas negativt. Den enda anledningen till varför du inte kommer ihåg namn är för att du är dålig på att lyssna. Du måste programmera om din hjärna till att du kan. Det finns massor av metoder, t.ex. genom att visualisera namnet.

Bilden får representera närvaro/nuet.


Nu har vi gått igenom grunderna för hur du kan förbättra dina chanser till att göra ett gott intryck; minska stressnivåerna. Å andra sidan handlar networking om så mycket mer. För mig handlar det framförallt om två saker:

 1. Närvaro
 2. Att vara äkta (authentic)

En god kommunikatör kan ge sin närvaro. Därför är det viktigt att checka av alla ovanstående punkter. Till ett möte är det minsta du kan göra att ta med dig din närvaro. Ingen mobiltelefon.

Att vara äkta handlar om att ställa frågor som faktiskt intresserar dig, som tar dig närmare till ditt “why”. Det handlar om att ta kontroll över situationer. Du är tråkig om du ställer tråkiga frågor.

Att networka är self-awerness. Att networka är kontroll. Att networka är livet. Att fånga denna komplexa matematik i text är inte att föredra, därför avslutar jag här. Om ni vill diskutera detta vidare, feel free to contact me.

Mvh,